ରାଜ୍ୟ

ଟମାଟ ପୁଣି ମହଙ୍ଗା: କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ଦର ୧୨୦, କେବେ କମିବ ଜାଣନ୍ତୁ 

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଟମାଟ ଦର ଏବେ ପନିପରିବା ବଜାର‌ରେ ଆକାଶ ଛୁଆଁ ହୋଇଛି।  ଟମାଟର ଦର ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁ ଅନେକ ଲୋକ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଛନ୍ତି।  ବଜାରରେ ଟମାଟ କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୧୨୦ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି।  କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଏକ ମାସ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ  ଅକ୍ଟୋବର ୭ ରେ ଟମାଟର ହାରାହାରି ମୂଲ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।

କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ  କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଟମାଟୋର ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ୧୨୦-୧୩୦ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାରୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନ୍ୟାସନାଲ କୋଅପରେଟିଭ କଞ୍ଜ୍ୟୁମର ୟୁନିଅନ ଦିଲ୍ଲୀରେ କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୬୫ ଟଙ୍କାରେ ଟମାଟ ବିକ୍ରି ଆରମ୍ଭ କରିଛି।  କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହା କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୧୬୦ ଟଙ୍କାରେ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି ହେଉଛି  ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି।  ଟମାଟ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର ବଜାରରେ  କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୮୦-୯୦ ଟଙ୍କା ବିକ୍ରି ହେଉଛି।

ଗଣମାଧ୍ୟମର ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ହଠାତ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଆଶା କରାଯାଉଥିବାଠାରୁ କମ୍ ବୁଣିବା ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବରର ଶେଷ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା। ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରବଳ ପବନ ଯୋଗୁ ଟମାଟ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।  ସେପ୍ଟେମ୍ବର୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଖରିଫ ଫସଲ ଟମାଟ ୧.୯୮ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବୁଣାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ କମ୍ ଅଟେ।  ବର୍ଷକୁ ୩ ଥର ପିଆଜ ଅମଳ କରାଯାଇଥାଏ।  ଟମାଟ ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଫସଲ ଭଳି ଥରେ  ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ।

ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ଖରିଫ ଫସଲ ଭାବରେ ଟମାଟ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ ।  ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କିଛି ଅଂଶ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ରବି ଫସଲ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ।  ରବି ଟମାଟୋ ଫେବୃଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଲଗାଯାଏ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୬୦ଦିନ ପରେ ଅମଳ କରାଯାଏ । ଖରିଫ ଫସଲ ଟମାଟ ଜୁନ୍-ଜୁଲାଇ ପରେ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ରୋପଣ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିଥାଏ।

ପୁଣେ ଜିଲ୍ଲାର ଜୁନାର ତାଲୁକାରେ ଟମାଟୋ ଚାଷୀ  କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବର୍ଷର ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଉତ୍ତାପ ଯୋଗୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଟମାଟ ବଦଳରେ ମକା ପରି ଫସଲ ବୁଣିବାକୁ ପଡିଛି। ରବି ଫସଲ ଟମାଟ ୪୦ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସରୁ ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରାକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ।  ଦେଶରେ ମକା ଚାଷ ହେଉଥିବା ଜମି ଗତ ବର୍ଷ  ୮୪.୫୬  ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ  ୮୮.୫୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।

ମକା ପାଣିପାଗକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରିବ।  ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମକା ପାଇଁ ଚାହିଦା ବଢୁଛି।ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ମକା ଚାଷ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।  ଗତ ବର୍ଷ ଖରିଫ ଫସଲ ଟମାଟକୁ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫସଲ ବିଫଳତା ଏବଂ କ୍ଷତି ଘଟାଇଥିଲା।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *